Pages - Menu

Thursday, 26 March 2009

ekonomi : hiperinflasi

Assalamua'alaikum.

diberi mandat dan amanat untuk menulis tentang isu ekonomi. terlebih dahulu , mohon maaf atas kelewatan menyempurnakan amanah ini.

Hiperinflasi.

menurut istilah ekonomi :
hilangnya kawalan akibat kenaikan harga barangan yang disumbangkan oleh kejatuhan luar biasa nilai wang sesebuah negara.
contoh : Afghanistan dan Yugoslavia mengalami kejatuhan nilai mata wang yang besar iaitu terpaksa membayar beratus-ratus keping wang kertas untuk sekeping US$1.

ancaman hiperinflasi ini berasal dari negara yang dilanda konflik. ia akan turut menyerang negara-negara maju ; iaitu sesuatu yang boleh menimbulkan bencana kewangan peringkat global. 

fakta : negara yang pernah mengalami hiperinflasi.

1) Jerman.
-sebelum tercetusnya perang dunia pertama , kebanyakan mata wang Eropah disandarkan kepada emas [bretton woods] dan mempunyai nilai yang hampir setara dengan nilai dolar AS. namun begitu , selepas munculnya peperangan , Jerman mengambil langkah mudah dengan mencetak banyak wang kertas mereka untuk membiayai peperangan tanpa mengambil kira lagi sandarannya kepada emas. akibat kebanjiran wang kertas ini , nilai mark menjunam kepada 1trillion mark = US$1.

2) Amerika Syarikat.
-AS mencetak berbilion dolar untuk membiayai peperangan di Vietnam awal tahun 1970. akibat daripada terlebihnya wang kertas dolar AS dalam pasaran , nilai sebenar atau intrinsik wang ini telah hilang secara besar-besaran berbanding dengan wang yang masih disandarkan lagi kepada nilai emas atau komoditi.

3) Amerika Latin pernah mengisytiharkan muflis.

4) Filipina terselamat dengan adanya bantuan IMF.

melihat kepada situasi kini , kelemahan nilai mata wang contohnya di AS boleh menjadi petanda bahawa hiperinflasi sedang berlaku dalam tidak sedar. akibat daripada krisis subprima di AS dan pelbaga susulah krisis yang lain , kerajaan negara itu berbolak-balik adakah mahu mencetak lagi wang kertas mereka. 

ulasan peribadi :

1) AS tidak perlu mencetak wang kertas mereka sebanyak mungkin lagi. Hal ini kerana AS boleh menjalankan sistem bretton woods seperti sediakala agar dapat menjamin nilai tetap sesebuah nilai mata wang. Justeru , boleh mengambil langkah awal bagi krisis yang mendatang.

2) umumnya hiperinflasi berlaku disebabkan oleh peperangan. justeru , peperangan boleh dielakkan bagi mencegah daripada implikasi ekonomi sesebuah negara berlaku. tempoh penyembuhan bagi hiperinflasi mengambil masa yang agak lama kerana perlu menunggu agar nilai mata wang sesebuah negara naik kembali. Juga , perlu mengambil langkah bijak dalam menangani isu-isu dalam negara sendiri. 

sekadar itu dulu.
moga bermanfaat untuk semua.

-balighu 'anni walau ayaah.

No comments: